Русия призова проруските бунтовници да прекратят огъня

Министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция съгласуваха на среща в Берлин декларация за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна.
Целта на договорената поредица мерки е деескалация на конфликта, в който от април бяха убити над 400 души, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера обаче Зорян Шкиряк, съветник към Министерството на отбраната на Украйна, съобщи, че в първия ден след подновяването на антитерористичната операция в Източна Украйна са ликвидирани над 1000 бойци от силите на самопровъзгласилите се републики.

На срещата вчера в Берлин е бил одобрен документ, който изразява "необходимостта от бързо договаряне на условия за едно стабилно, дългосрочно спиране на огъня", заяви на съвместна пресконференция с останалите си трима колеги руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА. Лавров подчерта, че връщането към примирието не е самоцел, а необходимо условие за възобновяване на преговорите между двете страни в украинския конфликт, властите в Киев и проруските бунтовници, предаде ИТАР-ТАСС.

Прекратяването на огъня не бива да бъде използвано за прегрупиране на силите, призова той. Лавров предупреди, че диалогът може да донесе успех само ако в него участват всички страни в конфликта.

Русия призовава проруските бунтовници да прекратят огъня, този апел се съдържа в приетата декларация, отбеляза той. Лавров обърна внимание, че контактната група е единственият механизъм, в който са представени и централните украински власти, и проруските бунтовници. Той осъди думите на украинския президент Петро Порошенко, че сепаратистите трябва да бъдат или разоръжени, или унищожени.

Четиримата външни министри се споразумяха още контролно-пропускателните пунктове по руско-украинската граница да бъдат върнати под контрола на Киев, предаде Франс прес. Те приветстваха готовността на Русия да позволи на украински граничари да преминат през нейна територия, за да достигнат два от тези ГКПП, в случай че примирието влезе в сила.

Въпросът за граничния контрол е особено важен, отбелязва АП. Новите украински власти и западните им съюзници изразяват безпокойство, че Русия изпраща през границата хора и оръжия в подкрепа на бунтовниците.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази задоволство, че срещата е преминала конструктивно.

"Мисля, че това бе първа крачка, при това важна крачка в посока прекратяване на огъня", каза той, цитиран от Франс прес.

Френският външен министър Лоран Фабиюс определи постигнатото днес споразумение като стъпка в правилната посока, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинският външен министър Павло Климкин подчерта, че деескалацията на ситуацията в страната му ще бъде факт, когато мирният план на президента Петро Порошенко бъде спазван изцяло, съобщи Ройтерс. Украйна разчита на ефективен контрол на границата с Русия, даде да се разбере Климкин. Той призова ОССЕ да следи за процеса на прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини