Решаваща схватка между Станишев и опозицията му

Ще покаже ли днес лидерът на БСП Сергей Станишев как се носи отговорност за поредната изборна загуба начело на партията като подаде оставка - това очакват днес да разберат и вътрешнопартийните му опоненти, и поддръжниците на Станишев на закритото заседание на Националния съвет на социалистите.

В дневния ред на сбирката е оценка за едногодишното управление на БСП с правителството на Пламен Орешарски, както и смени в Изпълнителното бюро, възложени на Станишев в началото на юни.

В последните дни, най-вече след решението на Станишев да замине евродепутат, опозицията му стана все по-явна и многобройна, начело с най-голямата партийна структура - тази в София. "На Бузлуджа трябва да сме с нов председател. Колкото по-скоро има такъв председател, толкова съвсем друга ще бъде дискусията за БСП в тези студия, в които ние участваме. Сергей Станишев трябва да понесе отговорност", заяви в петък бившият председател на БСП-София и една от силните фигури в партията Румен Овчаров.

Столичната организация, както и тази в Пазарджик, а по-късно и дискусионния клуб "Георги Кирков" (към район Красно село) настояха за спешно свикване на 48-ия конгрес на партията още преди традиционния събор на Бузлуджа в началото на август, на който да се избере нов председател и нов Национален съвет.
Най-сериозното обвинение срещу Станишев е, че е подчинил партията на една икономическа групировка, на която слугува вече една година.

Станишев обаче всячески избягва да говори по темата с мотива, че ще изложи виждането си пред пленума днес. Дори отложи визита в Брюксел, за да води сондажи до последно на "Позитано" 20, които ще продължат и тази сутрин на заседание на Изпълнителното бюро.

Част от социалистите очакват изпреварващ ход от негова страна - като поиска заседание на конгреса след изборите на 5 октомври и даде знак за евентуален негов наследник. За такива са сочени председателят на Народното събрание Михаил Миков и енергийният министър Драгомир Стойнев.

Според членове на тясното партийно ръководство не е възможно до края на юли да се свика заседание на висшия партиен орган, тъй като уставът изисква поне месец, а и подготовката на форума била времеемка. Отпускарският август, когато трябва да се редят листите и предизборната кампания през септември също не били подходящи за конгрес.

Други пък очакват промените в БСП да се сведат само до рокадите в Изпълнителното бюро. Въпросът е дали ще бъдат козметични или Станишев ще се раздели с част от най-близките си в ръководството. Засега е известно, че по право в Изпълнителното бюро ще влезе председателят на Младежкото обединение на БСП Вероника Делибалтова, както и председателят на БСП-София Калоян Паргов и новият председател на парламентарната група Атанас Мерджанов.

Според част от сегашните членове на ръководството от него следва да си тръгнат евродепутатите (без Станишев), които губят представа за реалността у нас - зам.-председателят на партията в момента Георги Пирински и Илияна Йотова.

Нарочени за смяна са още ковчежникът на БСП Емил Костадинов от Благоевград, както и Красимир Янков, който допреди година ръководеше областния съвет на партията във Варна. Ако си тръгне той, Станишев трябва да се раздели и с Борислав Гуцанов, който пък беше водач на социалистите във Варна-град, заради нарушения баланс, смята депутат от левицата

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини