В Черноконево се молят да няма нови наводнения, раздадоха курбан

Курбан за здраве и благополучие раздадоха днес в Черноконево, за да предотвратят бъдещи наводнения като миналогодишното

Година след голямото наводнение в димитровградския квартал Черноконево все още има непоправени щети по къщи или дворове - покриви, асми, прозорци.

Това разказаха живеещите, в деня в който си спомниха за водната стихия, застигнала ги на 10 юли 2013 г. Тогава над 1 000 бяха засегнатите домове, за щастие се размина без пострадали и жертви. Днес хората се молят бедствието да не се повтори.

Днес в квартала бе отслужен молебен за здраве и благополучие от архиерески наместник Георги Тодев. Раздаден бе и курбан, осигурен от фирма "Матев", чийто собственик - Павел Матев е родом от квартала.

Черноконевци се решили на тази стъпка, за да не се случват в бъдеще подобни бедствия. Съвсем пресни са спомените им и от урагана, който връхлетя Димитровград и кварталите на 24 юни вечерта. От него и в Черноконево има последствия, с който още се борят жителите.

1 500 декара ниви в източната част на квартала потънаха в два метра вода, а 80% от реколтата на хората бе унищожена, разказа днес кметският наместник Неделчо Петров. По думите му, падналото количество дъжд в рамките на 4 часа е 450 литра на кв.метър.

Въпреки сформираната веднага общинска комисия, която описа щетите от наводнението и до днес черноконевци не са получили обезщетение. Вече са се отказали и да се надяват.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

По обад черноконевци опитаха от курбана, раздаден от фирма "Матев"
В жертва бе пренесено едно агне

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини