Турският вицепремиер Емрулах Ишлер на молитва в Баня Баши след ифтар

След вечерята ифтар, дадена от Главно мюфтийство в София, вицепремиерът на Турция Емрулах Ишлер, който е на посещение у нас, към 11 часа се отправи за вечерна молитва в джамията Баня Баши, предаде репортер на БГНЕС.

Преди това, по време на вечерята ифтар, той заяви, че Турция е страна, която полага усилия човечеството да живее в мир и разбирателство. С това чувство за отговорност и като народ, и като държава, подаваме ръка за помощ и сътрудничество за решаване на проблемите на цялото човечество, заяви той. По думите му, днес, в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, укрепваме още веднъж силните връзки между нашите два братски и приятелски народи, които са заедно и в добро и в зло. "Този месец съдържа в себе си много поуки и наставления. Той ни поучава, че за постигането на мир и разбирателство, първо трябва да разберем страданието на другите", заяви Ишлер.

"Ако човечеството си помага с добро, може да постигне търсения от нас мир и разбирателство. Доброто, направено за хората, никога няма да остане напразно", заяви турският вицепремиер.

Чрез лишаване на храна и вода на телата през месеца Рамазан, чрез говеене в името на Всешивния, духовността ни се увеличава двукратно, обясни той. Това е месец, изпълнен с благодат и милосърдие, подчерта той.

"Днес, за съжаление посрещаме още един месец Рамазан, изпълнен със смут и нестабилност в ислямския свят", съжали Ишлер. "Кръв и сълзи в Сирия и Ирак, глад в Сомалия, природни бедствия в различни краища на света, убиването на невинни цивилни граждани, жени и деца в Газа, ни причиняват дълбока скръб", коментира той.

Молитвите и усилията ни са насочени за спиране на войните, потисничеството и смъртта в ислямските страни в целия свят, както и за достигане до месец Рамазан в мир и спокойствие и в най-скоро време да дойдат дните, в които хората биха живели щастливо, пожела си Емрулах Ишлер.

Турският вицепремиер бе в компанията на лидера на ДПС Лютви Местан и главния мюфтия Мустафа Хаджи, които седнаха от двете му страни на масата за вечерята ифтар. На същата централна маса седнаха още министърът на труда социалната политика Хасан Адемов, зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, бившият екоминистър и евродепутат Искра Михайлова, както и лидерът на Народна партия Свобода и достойнство Корман Исмаилов и други. Гости на ифтара бяха представители на останалите вероизповедания в страната, американският посланик Марси Рийс, депутати и други.

Организирането на вечеря като днешната е акт на благородство в месец, през който вярващите мюсюлмани трябва да бъдат изпълнени с любов, надежда в бъдещето и топлина към ближния, заяви в своето приветствие към гостите социалният министър Хасан Адемов. "Месец Рамазан е изпитание за всеки един от нас и общността ни като цяло, а преодоляването на това необходимо изпитание на тялото и духа е свързано с нашите очаквания за по-добър и справедлив живот", обясни той.

Адемов благодари на турският вицепремиер за уважението, което показва с присъствието си на ифтара. "Уверен съм, че отношенията между България и Турция ще продължат да се развиват в дух на добросъседство", добави Адемов и изрази надежда да бъде задълбочен обмена на добри практики в областта на труда, заетостта и социалната сигурност, като посочи за приоритетни дейности активни политики в пазара на труда, жизнено равнище и доходите и други.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини