Норвегия ще се откаже от парите в брой през 2020 година

Към днешен ден парите в брой на територията на Норвегия не превишават 5% от всичките финансови операции на страната. Експерти предполагат, че към 2020 година хартиените пари няма да се употребяват на територията на тази държава.

Съответното конкретно предложение за реализиране на тази идея внесе в парламента на държавата норвежката организация Finans Norge, която обединява най-големите банки и застрахователни компании в Норвегия. Според многобройни изследвания на различни аналитици, норвежците със всяка изминала година използват все по-малко купюри и монети и предпочитат да работят с банкови карти.

Представителите на Finans Norge считат, че отказът от използване на пари в брой ще намали до минимум случаите на ограбване. Освен това, по този начин властите ще могат по-ефективно да се борят с финансовите престъпления, понеже електронните транзакции е по-лесно да бъдат проследени, отколкото движението на парите в брой. Ще се спестят и немалките разходи за печатане на пари и сечене на монети.

Член на Либералната партия на Норвегия е на мнение, че хората трябва да имат право да извършват сделки, от които не остават следи и да имат възможност да плащат за стоки и услуги, без да се регистрират някъде.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини