Проф. Юксел Юзкан: Не делим турци и българи, за нас е важно да живеем в сговор

„България стана пример за толерантност сред държавите в Европейския съюз с ифтара, даден в София от президента Росен Плевнелиев по случай Рамазан Байрам. На благотворителната вечеря присъстваха представители на всички етноси в страната”. Това заяви пред медиите в Кърджали председателят на най-голямата и влиятелна изселническа организация в Турция „Балгьоч” проф. Юксел Юзкан.
Пред журналисти той направи кратко експозе за дейността на неправителствената организация в Бурса. Също така разказа, че в дните от месец Рамазан представители на „Балгьоч” организират различни благотворителни прояви у нас, като раздаване на хранителни помощи и организиране на ифтари.
Такива кампании е имало в две пловдивски села и във Варненско. От думите му стана ясно, че пакети с продукти от първа необходимост са получили и българи и турци.” За нашата организация, която не е обвързана с никоя партия, е много важно християни и мюсюлмани да живеят в сговор. Ние не делим турци и българи. За нас е важно между двете държави да има добри съседски отношения и приятелство ”, каза още професорът. Той посочи, че в област Кърджали са били подпомогнати с провизии 250 родопчани. Освен това от „Балгьоч” били подали ръка на бедстващите след пороите във варненския кв.”Аспарухово”. Преди години пък помогнали на село Бисер. Юзкан подчерта, че в тримилионния град Бурса в южната ни съседка живеят около 400 000 български изселници, а 65 % от населението било с балкански корени. Затова бурсенци имали сантимент към България. Професорът дори даде пример със себе си, посочвайки че до 18-та си година е живял в България и все още поддържа връзка с приятелите си от младежките години. Той обаче заяви, че сънародниците ни в Турция изпитвали затруднение с визите за България. Ето защо настоявали да бъде облекчен визовия режим.
Запитан дали „Балгьоч” има пристрастия към някоя от политическите сили у нас по повод предстоящите избори, Юксел Юзкан заяви, че организацията оказва логистична подкрепа на представителите на ЦИК. Освен това помагали и при попълването на заявления, както и при превоза на избиратели до секциите. Професорът не пожела да се ангажира с прогноза за предстоящия вот у нас. Той обаче каза, че след парламентарните избори в България през май 2013-та били анкетирани 25 200 изселници. 90% от тях посочили, че са дали гласа си за ДПС, тъй като Движението защитавало интересите им.
Според проф.Юзкан въпреки добрите съседки отношения между Турция и България двете страни все още не можели да преодолеят така наречения балкански синдром.
С други думи, някои административни решения на български общини били причина за разрушаване на доверието.

Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини