Реджеп Тайип Ердоган - възродителят

Турция пуска официално днес първия си високоскоростен влак между двата големи града – столицата Анкара и мегаполисът Истанбул. Проектът е част от усилията на министър-председателя Реджеп Ердоган да покаже модерна Турция и себе си малко преди президентските избори.

Последователните забавяния на пускането на високоскоростното трасе породи много вицове през последните години, но в петък вечерта те би трябвало да замлъкнат, когато Ердоган ще триумфира в Истанбул в първия високоскоростен влак.

Прерязването на лентата става по-малко от месец преди президентските избори на 10 август, които Ердоган смята да спечели и като се показва загрижен за подобряването на транспорта в страната.

За негово съжаление обаче влакът няма да спре в центъра на Истанбул. Той няма да достигне до европейския бряг на Босфора, а ще завърши своето първо пътуване в далечното предградие Пендик, от което обикновените хора пътуват в задръстванията два часа до европейския бряг.

Проектът нямаше късмет: не само откриването бе отлагано многократно, но през юли, по време на изпитанията, един от новите влакове удари вагон на поддръжката.

Трябваше да се решават и проблемите със сигурността. Влаковите катастрофи са чести в Турция, а през 2004 г. десетки хора загинаха, когато експрес дерайлира в северозападната част на страната.

Но с мощна рекламна кампания, включително телевизионни клипове, които показват махащи на влака деца, правителството отстрани трудностите по пътя и реализира проекта.

"Да свържем изтока и запада през 2023 –та"

Ердоган, чиято ислямска консервативна партия ПСР (Партия на справедливостта и развитието) доминира турската политика от 10 години, се опитва да се представи като човекът, който преобразява Турция в модерна страна, с жизнено равнище като на европейските съседи.

Премиерът наскоро преряза лентата на тунела Мармари, построен под Босфора, който свързва с линия на метрото европейската и азиатската част на Истанбул.

Сред проектите в процес на изпълнение се посочват по-специално - трети мост над Босфора и трето летище в Истанбул.

Бързата железопътна връзка между Истанбул и Анкара струваше на турските данъкоплатци равностойността на 4,25 милиарда щатски долара. Тя е започната през 2003 г., малко след идването на ПСР на власт. Строиха я единайсет години.

Турция, като Османска империя (под чието управление са и българите по това време, бел.ред), започва да развива железопътна мрежа в средата на XIX век. Изграждането на пътища е предоставено на концесия на "великите сили" от онова време - Великобритания, Франция и Германия.

Според легендата, чуждестранните компании са получавали пари на километър, което обяснява защо турските железни пътища не са минавали направо.

Развитието на мрежата е продължено от основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, но поддръжката впоследствие е пренебрегвана винаги, когато икономическата ситуация се е влошавала. Много малко нови линии са създадени след 60-те години на XX век.

Основната част от транспортната система на Турция сега се опира на шосетата и въздушния транспорт, но правителството се надява, че линията Анкара-Истанбул ще промени транспортните навици на турските граждани.

Времето за пътуване между двата града трябва да бъде намалено до три часа и половина. След като бъде завършена окончателно, свръхбързите влакове трябва да минават и през тунела Мармари до европейската част на Истанбул.

Очаква се влаковете да се движат със скорост до 250 км в час по дългата 511 км линия.

Ердоган дори постави краен срок до 2013 година – за стогодишнината на републиката на Ататюрк – да се свържат западната и източната част на Турция с високоскоростен влак.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини