Река Марица не е заплаха за Димитровград към този момент

Няма опасност от преливане на Марица, нивата на водата са далеч от критичните за реката. По наши наблюдения покачването на нивото на реката от петък преди наводнението в Димитровград и днес е назначително и далеч от критичното, при което би преляла реката през преливниците към централната част на града. По информацията на инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция Пловдив, нивото на Марица се е повишило най-много при Белово - с 33 см и при Харманли - с 12 см. При Пазарджик повишението на нивото е със 7 см, с 4 см е при Пловдив и с 4 см - при Свиленград. Тези нива са далеч от критичните и не будят опасения, според него. По думите на Кърнолски, това не означава, че няма поводи за тревога.
"Тези неща, които се случиха и при нас, в малка степен и в Северна България, са резултат на метеорологични явления с голяма интензивност върху малка площ и като такива те са много трудни за предсказване в точно определеното място, където се очаква да се случат", каза Кърнолски.
Не може да се предвиди точното място, на което биха се случили. По думите на инж. Кърнолски бедите, които много често са с катастрофален характер, стават от повърхностния отток, още преди тази вода да стигне до реката. Те се дължат на климатични промени, на обезлесяване, дължат се и на други фактори, които на първо четене не можем да обхванем, но трябва да се вземат предвид, смята специалистът.

снимки от петък 01,08,2014г.
снимки от петък 01,08,2014г.
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини