Обследват водопроводната мрежа в Димитровград

Състоянието на водопроводната мрежа в Димитровград, градския водоем, пречиствателната станция за отпадни води и водомерното стопанство обследва от днес столична фирма по поръчка на местното ВиК. До края на годината тя ще представи пълен анализ. Съгласно сключения договор, всеки месец столичните специалисти ще отчитат констатираното към момента.

 Обследването днес стартира от построения през 70-те години централен градски водоем, разположен в местността Габера. До момента инспекция за състоянието му не е правена в годините. Сега специалистите ще засичат течовете и загубите на вода, ще направят замервания на входа и изхода, като целта е да се изчислят загубите и на тази база да преценим необходими ли са хидроизолация и ремонти, коментира управителят на ВиК в Димитровград Камен Николов. Това би коства доста средства и затова този анализ ще ни помогне за преценката дали е наложително да ги инвестираме по този начин, посочи той.

 В следващият етап от обследването ще бъде включена цялата водопроводна мрежа на Димитровград, като ще се анализира какви са загубите в участъците с подменен водопровод и какви в тези със стария. В третия етап включваме пречиствателната станция за отпадни води, а в последния- водомерното стопанство, където ще се анализират търговските загуби, посочи Камен Николов.

 След като разполагаме с пълна информация и цялостен анализ за състоянието на водопроводната система в Димитровград, ще започнем разработването на проекти за необходимите ремонти, с които да кандидатстваме за европейско финансиране, допълни той.

 Съгласно подписания договор със столичната фирма, работила и по т. нар. Воден цикъл, в края на 2014 г. ВиК-дружеството на Димитровград ще разполага с пълната информация и съответните анализи. На тази база ще разработваме и плановете си за намаляване както на търговските, така и на загубите на вода, посочи още Камен Николов.

Управителят на инж. ВиК Камен Николов
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини