Откриха лова с чеверме, 25 дула свалиха 130 пернати

С 35-килограмово агне на шиш откри лова ловно-рибарската дружинка в хасковското село Конуш днес. Чевермето представляваше хитроумно съоръжение, задвижвано от акумулатора на автомобил, докато ловците дебнеха пернатите из гората.

Чевермето по традиция се плаща от новите членове на дружинката, приети тази пролет, обясни председателят й Младен Марчев, който е и кмет на селото. Така собственикът на шивашка фирма в Хасково Васил Захариев се бръкнал с 300 лева за днешния първи ден от ловния сезон – 200 за агнето и още стотачка за зареждане на мокрия бюфет. А той бе добре зареден.

Сядаме на масата едва след приключване на лова, уточни шефът на дружинката. Горските, придружени от полицаи, обикаляли и тествали ловджиите с дрегер и дори при най-малкото показание на уреда почвали с глобите и наказанията.

44 членове наброява ловната дружинка в Конуш, но в днешния отстрел взеха участие една половината – 25. Това вероятно е била и по-точната половина, защото на всяко дуло се падат средно по 5 отстреляни пернати - 100-тина пъдпъдъка и 30-тина гургулици.   

На общото събрание на дружинката през март бил приет още един новобранец – Максим. Той щял да се отчете с чеверме за сезона на едрия дивеч в началото на октомври.

Още отсега разпределяме задачите за зимата – изграждане на хранилки за сърни, солища, обясни Младен Марчев. Той допълни, че тази година дружинката е разселила и 150 фазана в своята ловна територия. Това излиза скъпо удоволствие, защото цената на фазаните в Елхово, откъдето ги купили, била 14 лева за брой.

Над 1000 ловци излизат за днешния първи ден на лова на пернати в района хасковското ловно-рибарско сдружение.

Тодор Кръшков 

Кметът на Конуш Младен Марчев

Имаше и начинаещи

Наздравица
Понякога и фоторепортерът зад обектива попада на мушка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини