Вложители в КТБ на протест: Върнете ни парите!

Няколкостотин души се събраха на протест пред БНБ с искане за незабавно отваряне на Корпоративна търговска банка. Те настояха незабавно да получат парите си.
Демонстрацията бе организирана във Фейсбук от групата „КТБalive”, която е подкрепена от над 2000 вложители в банката, поставена под особен надзор.

Протестиращите се събраха в 15 часа. Движението пред БНБ се осъществява свободно, тъй като жива верига от полицаи не допуска събралите се да застанат на стълбите. Те се намират на паркинга и тротоара пред банката и скандират „Мафия”, „Върнете парите на хората”, „Мошеници”, „Измамници”, „Излезте мишки”, „Къде е Цветан Василев?”, "Оставка", "Затвор", предадоха "Фокус" и БНР.

Потърпевшите от затварянето на КТБ искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров и настояват за отстояване на европейските норми по отношение на банките. Според тях не е нормално БНБ да публикува анализ на квесторите, в който се посочва, че КТБ е в много добро състояние, а в същото време те не могат да си получат парите.

Протестиращите са приготвили покана към отговорните институции за доброволно изпълнение, в която са посочили исканията си.

Представител на ръководството на БНБ излезе, но заяви, че засега няма готовност за разговори с тях.

Недоволните граждани обмислят постоянно присъствие пред БНБ, а за 18 август е насрочен нов, още по-голям протест.

Организаторите на групата в социалната мрежа настояват в БНБ "да започнат да си вършат работата, за която им плащаме". Недоволните граждани подчертават, че това трябва да стане в срокове, в които много по-тежки проблеми бяха решени в съседна Гърция, Кипър и Португалия.

"Ние не сме по-малко европейци и след като техните проблеми са решени за дни и седмици е недопустимо нас да ни баламосват вече 2 месеца! Искаме българските институции да работят по европейски, като направят така, че да получим достъп до сметките си още в следващите дни", пишат още те.

Пред bTV част от тях обявиха, че искат БНБ, правителството и прокуратурата да започнат да им предоставят всекидневни отчети какво се случва, КТБ да бъде оздравена.

„Държавните институции не правят нищо и не желаят да правят. Зад всеки вложител стоят конкретни съдби, със собствени проблеми”, коментира пред Нова телевизия един от потърпевшите - Даниел Божилов.

В ефир беше показан онкоболен мъж, който е станал заложник на кризата с банката, след като парите за скъпото му лечение са блокирани.

Недостъпни са и дарителски сметки. В края на миналата седмица майки разпространиха писмо, в което разказаха за болно от церебрална парализа дете, чиято дарителска сметка е в КТБ и то не може да замине за спешно лечение в чужбина. От БНБ им обяснили, че нямат правно основание да отблокират сметката.

След като първоначално се очакваше банката да отвори на 21 юли, срокът беше удължен с три месеца, но е възможно процедурата да се проточи и до края на годината.

В последния си работен ден на парламента не беше прието предложение на ДПС за законова промяна, с която парите на вложителите да бъдат изплатени веднага, още преди банката да е обявена във фалит.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини