Звездица пяха и танцуваха из Франция

От 27 юли до 6 август ансамбъл „Звездица” при НЧ "Звездица-2003г." Димитровград бе на турне в Южна Франция. Бяха изнесени 5 самостоятелни концерта и 2 дефилета с кратка танцова визитка на ансамбъла в 5 града на областта Лангедок. Двадесет  танцови и музикални произведения от всички етнографски области на България бяха включени в концертните програми на ансамбъла. Пред френските почитатели на фолклора „Звездица”  танцува, свири и пя с  21 вида битови костюми от цяла България. В град Бедарийо (център на фестивала) изпълнителите на „Звездица” представиха и обичаят „Ладуване” на френски език. Възстановката на ритуала по наричане на пръстени и гадаене на професията на бъдещия жених бе направена с 13 участнички от френските зрители. „Звездица” има опит от подобно включване на публиката на български, английски и немски език с водещ от екипа на ансамбъла.  Изненада за публиката в концертните зали в Бедарийо и Монтаняк бе химнът на областта Лангедок „Се канто”, изпълнен от „Звездица” на окситански (езикът на местното население).

Домакините бяха подготвили богата екскурзионна програма: посещение на Пезенас -- градът на Молиер; град Безиер – столица на трапезните вина в Южна Франция; средновековният  град  Сент Гием льо Дезиерт -- обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, пещерата Кламуз; доломитните скални образования в Маруз; плажовете на река Ла Маре и  на река Еро при Дяволския мост; плажовете на Средиземно море във Вияс и Валрас. По път „Звездица” посети Генуа, Монако и Монпелие.

Читалище "Звездица-2003г." Димитровград подготви концертното турне във Франция като част от отбелязването на 20-годишния юбилей на ансамбъл "Звездица".

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини