Ваньо Танов отново поема Митниците

Служебният министър на финансите Румен Порожанов съобщи, че от утре Ваньо Танов ще бъде назначен за директор на Агенция "Митници".
Министърът обясни на пресконференция в МС, че сутринта имал разговор с директора на агенцията Павел Тонев и днес ще бъде подписана молбата за освобождаването му, предаде БТА.

"Ваньо Танов е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция "Митници". Надявам се да се сформира експертен екип, който да се занимава с подобряване на събираемостта на тази агенция, която към момента е незадоволителна", каза Порожанов, цитиран от БГНЕС.

По думите му при анализ на приходните агенции, направен от министерството, се е оказало, че по-слабата агенция, която очертава големите дефицити в приходната част, е агенция "Митници".

Данните към момента показвали, че неизпълнението на приходите в държавния бюджет е около 900 млн. лева.

"Има обективни причини за неизпълнението на приходната част. Беше заложено завишение на приходите спрямо отчетените за предходната година от 1.7 милиарда лева", каза още служебният министър на финансите.

Преди дни председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков беше отстранен от поста и на негово място беше назначен предшественикът му Лазар Лазаров. Милка Гечева пък отново става директор на ДНСК. Тя бе отстранена от поста при предишното правителство.

Ваньо Танов бе освободен като шеф на митниците по негово желание миналата година, ден, след като бе изписан от Военномедицинска академия в София.
С идването си на власт премиерът Пламен Орешарски обяви, че не е доволен от приходните агенции - "Митници" и НАП, и че ще има промени в ръководствата.

Танов бе първото назначение на бившия финансов министър Симеон Дянков, който дори се скара с ексвътрешния министър Цветан Цветанов заради него. Бившият премиер Бойко Борисов също отвръщаше на критиките, че Танов има пълната му подкрепа.

Шефът на митниците въведе изискване производители и търговци на горива да са с устройства, за да се следи какви количества зареждат. Той обаче често бе критикуван, че не може да спре нелегалната търговия с цигари.

Името на Танов се появи във флашки с разговори от февруари-март 2010 г. между бившия му заместник Антоний Странджев, Бойко Борисов и Симеон Дянков. В единия от разговорите Борисов настоява митничари да се изтеглят от пивоварната на Михаил Михов "Леденика", защото "поел ангажимент" да не "го закача".

Оказа се, че митниците са отнели лиценза на бирената фабрика заради акцизни и данъчни нарушения. Прокуратурата спря разследването за изтичането на записите.

През края на 2010 г. стана ясно, че Танов е подслушван по разследване на контрабанден канал.

„Лукойл България” го обвини в опит да накърни името й чрез внушения за незаконно източвани горива от „Лукойл Нефтохим Бургас".
Повод за реакцията бяха уволненията в бургаската дирекция на митническата агенция заради съмненията, че отстранените са отговорни за манипулиране на данни и извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчен склад "Нефтопристанище Росенец".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини