Емилия Друмева ще бъде съветник на премиера по изборните въпроси

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която оглавява Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), ще бъде съветник на служебния премиер Георги Близнашки. Днес премиерът се срещна с ръководството на ЦИК и обсъди досегашната работа по подготовката на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври и определянето на съветник по изборните въпроси, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В неделя Близнашки съобщи, че Друмева ще бъде в екипа му, но "няма да играе официална роля". Тогава той отрече да е обмислял да я предложи за министър по изборните въпроси, след като бившият шеф на ЦИК Красимира Медарова се отказа от поста.

Друмева ръководеше изборния борд към служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г., а по-късно – и обществените съвети към двете парламентарни комисии, изготвили новия Изборен кодекс. Тя е сред основните автори на новия закон, а в края на миналата година беше сочена и за вероятния кандидат на БСП за председател на ЦИК. В крайна сметка поста зае Ивилина Алексиева от Института за модерна политика, също издигната от левицата.

На срещата днес министър-председателят и ръководството на ЦИК са обсъдили възможностите да бъде увеличен броят на избирателните секции, в които да може да се гласува с машини, ако има достатъчно пари за целта. На евроизборите се гласуваше експериментално с машини в 100 секции, но гласовете от тях не се зачитат.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини