За първи път жена печели математическия Нобел

Американка от ирански произход стана първата жена, носителка на най-престижната математическа награда, медал "Фийлдс", съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки източници от Международния конгрес на математиците, който се провежда южнокорейската столица Сеул, предаде БТА.

Мариам Мирзакхани е професор в Станфордския университет в Калифорния. Тя е редна през 1977 година в Техеран и получава докторска степен в Харвардския университет през 2004 година. Тя споделя наградата "Фийлдс", която се присъжда на четири години, с още трима други математици. Това са Артур Авила, французин от бразилски произход и професор в Националния център за научни изследвания, Манджул Бхаргава, американски професор в Принстънския университет и Мартин Хайрер, австрийски изследовател в британския университет в Уоруик.

Медалът "Фийлдс" ще бъде връчен в сряда по време на Международния конгрес на математиците, който се провежда в Сеул.

Мариам Мирзакхани е специалист по геометрия на необичайните форми. Тя откри нови начини за изчисляване на обекти с хиперболични повърхности, като например седлото на кон.

Мирзакхани е носителка и на наградата "Блументал" за принос в математическите изследвания през 2009 година и на наградата "Сатър" на Американското математическо дружество през 2013 г.

"Това е голяма чест за мен и ще бъда щастлива, ако моят пример послужи за вдъхновение на младите жени по света, занимаващи се с наука и математика", заяви Мирзакхани, след като узна, че е удостоена с високото отличие.

Престижният медал "Фийлдс" представлява еквивалент на Нобеловата награда в областта на математиката. Той се присъжда от 1936 година на най-много 4 математици на възраст под 40 години. Лауреатите получават 15 хиляди канадски долара /около 11 хиляди евро/.

Призът е бил предложен от канадския математик Чарлз Фийлдс, който почина през 1932 година. Той завещава цялото си наследство на науката, за да финансира тази награда.

Сред 55-те лауреати на престижната награда най-много отличия са получили американски и френски математици - съответно 13 и 12.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини