Украински граничари проверяват руския хуманитарен конвой

Украински граничари преминаха границата с Русия и започнаха да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна.
Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на украинските гранични служби.

Служители от руското Министерство на извънредните ситуации, съпровождащи колоната, поканиха журналисти от различни медии, за да им покажат съдържанието на камионите, предаде БТА. Голям брой руски и чуждестранни репортери, оператори и фотографи вече оглеждат товара: храни, дизелови генератори, медикаменти, средства за лична хигиена.

Конвоят от над 280 тежкотоварни автомобила пренася близо две хиляди тона помощи.

Украинският военен говорител Леонид Матюхин заяви, че инспекцията е започнала в 10 часа, като в нея участват 41 граничари и 18 митничари. След като бъде проверен, конвоят ще се отправи към Луганск.

Първоначално властите в Киев съобщиха, че руският хуманитарен конвой няма да бъде приет, но преди два дни Вашингтон обяви, че е получил потвърждение от Киев, че Украйна е готова да приеме помощта.

Киев обаче постави условия помощта да бъде предадена на един от контролираните от украинските правителствени сили ГКПП-та, да се извърши оглед на товара и да се предаде помощта на Международния комитет на Червения кръст.

В комюнике на украинското МВнР се казва:

"Беше договорено, че всички хуманитарни товари, включително руски, ще бъдат доставени на местоназначението си изключително от Международния комитет на Червения кръст, който ще бъде натоварен с всички логистични въпроси по съхраняването и разпределението на помощите".

Междувременно десетки руски бронетранспортьори се струпаха днес до границата с Украйна, съобщи кореспондент на Ройтерс от мястото на събитието. Машините били забелязани недалеч от хуманитарния конвой.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини