Крим иска да бъде изключен от руските санкции срещу Украйна

Крим, който през март се присъедини с референдум към Русия, поиска да бъде изключен от руските санкциите, налагащи забрана за внос на хранителни продукти от Украйна, предаде Франс прес. Искането е било изпратено в Москва, докато руският президент Владимир Путин и негови министри бяха на посещение в Крим тази седмица. Мотивът на властите в Крим е, че областта е в преходен период и все още е дълбоко зависима от доставките на основни продукти от Украйна. В списъка на необходимите продукти Крим е посочил мляко и млечни продукти, картофи, говеждо месо, домати и царевица.

Отговорът от Москва се очаква в понеделник.

Забраната за внос в Русия на украински продукти е в допълнение към наложените миналата седмица от Москва санкции срещу Запада, с които беше наложена забрана за внос на хранителни продукти от ЕС и САЩ.

Русия изпитва сериозни затруднения в снабдяването на Крим поради необходимостта да заобикаля украинската територия, където текат сблъсъци между украински сепаратисти и украинската армия, отбелязва Франс прес. Петгодишната програма на Москва за подпомагане на Крим е на стойност 660 милиарда рубли (13,6 милиарда долара). Около една трета от сумата ще бъде използвана за строителството на мост, който да свърже Крим с Русия.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини