Наводнения взеха 54 жертви в Непал, 142 са в неизвестност

Наводнения и свлачища в Западен Непал са причинили смъртта на най-малко 54 души, а 142 са изчезнали при непрекъснатите валежи през последните три дни. Това съобщават властите, цитирани от AP.

10 окръга в района са били наводнени, спасителите открили 54 тела, информират от полицията и допълват, че се очаква броят на загиналите да се увеличи.

В района, който се намира на около 400 км западно от столицата Катманду, вали от четвъртък. Магистрали и пътища също били наводнени или блокирани от свлачища. Това попречило на спасителите да достигнат засегнатите селища.

Електрическата мрежа била прекъсната, а комуникационните кули били повалени от наводнението и оставили хиляди хора в района без ток.

Ръководителят на спасителната операция заяви, че има десетки хиляди хора в селата, до които не е могло да се достигне. Земеделските земи били залети, а къщите - наводнени. Това принудило хората да избягат на по-високи места.

Лошите метеорологични условия затруднили и достъпа на спасителните хеликоптери до района.

Камиони, натоварени със спешни запаси, храна, палатки и др., били изпратени до наводнената зона, но достъпът им бил затруднен от блокираните пътища.

Дъждовният сезон в Непал започва през юни и продължава до септември. Свлачищата в планинските зони и наводненията в южните равнини са често срещани по време на мусоните.

По-рано този месец голямо свлачище близо до Катманду причини смъртта на 156 души.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини