Капон: Наблюдаваме инвазия на ГЕРБ през задния двор

Служебният кабинет няма 10 дни толерантност, няма 10 часа, защото той е създаден от президента съгласно Конституцията и има една единствена важна задача – да произведе честни избори. Това заяви пред БГНЕС председателят на ЕНП Мария Капон.

"Надявам се провалът на първия кабинет на Плевнелиев да не се повтори и с този кабинет, въпреки че назначенията, които виждаме през последните дни, особено за областни управители и за заместник-министри, доказват, че това е инвазия на ГЕРБ през задния двор. През задния вход и те са изключително нетърпеливи да поемат цялата власт", каза Мария Капон.

На въпроса дали мисли, че кабинетът на Георги Близнашки се справя до момента, тя отговори: "С какво да се справи? С това, че изведнъж реши, че ще има 18-ти министър, който се оказа конфликтна личност и щеше още повече да задълбочи кризата и беше отменено искането да има такъв министър".

"Видя се, че министърът на икономиката не знае колко е брутният вътрешен продукт или просто не може да изчислява. Превземането на Министерство на икономиката и енергетиката от "Лукойл" и от кадър на "Лукойл" също означава приоритизиране на Русия и на "Южен поток". Текат скандали в Министерството на правосъдието. За първи път в новата демокрация имаме четирима вицепремиери. Само по времето на Тодор Живков е имало кабинети, които имат над трима вицепремиери. Това са хора, които имат нужда от един ред в автобиографията. Аз лично им желая успех. Важно е приключването на най-важната им задача, а именно честни избори", заяви председателят на ЕНП. Тя изтъкна, че отговорността за това, че се стигна до казуса "Костинброд" носи служебният кабинет.

"Назначаването на "Ало Ваньо" или на агента от ДС Ваньо Танов за директор на митниците след крупния скандал, който беше произведен в страната, е още едно доказателство, че никой не иска да се справи с контрабандата и с приходите от митници. Искат просто определени олигархични интереси да минат през тези три месеца", заяви Капон.

Изказването на лидерът на ГЕРБ за това, че ако няма 121 депутати няма да управлява, тя оцени като рекет върху избирателите, така че да поиска пълната власт за себе си. "Видно е, че той е изключително нетърпелив да вземе властта, важно е хората да разберат, че дали е ГЕРБ, БСП или ДПС – това са еднакви управления с еднакъв манталитет, защото ние вече бяхме свидетели на едно управление на ГЕРБ и един пълен мандат на ГЕРБ означава нещо много страшно за българската икономика", заяви Мария Капон. Дори в годината на тежките протести, които имаше срещу кабинета на "Орешарски" борсата вървеше нагоре, докато по времето на мандата на Бойко Борисов - борсата вървеше надолу, добави тя. "Давам го като пример, защото смятам, че икономиката е консервативна материя, но тя е изключително плашлива за правенето на големи инвестиции и на много ангажименти, които да поема към БВП тогава, когато няма спокойствието на едно управление", каза тя.

Мария Капон и други представители на "Десните" днес участваха във флашмоб пред руското посолство. Те отбелязаха един месец от свалянето на самолета на малайзийските авиолинии на Източна Украйна. (На 17 юли загинаха всички 298 души на борда на полета по маршрут от Амстердам към Куала Лумпур. На борда на самолета имаше 193 холандци, 43 малайзийци и 15 души екипаж – бел. ред.).

"Забравете Съветския съюз, не убивайте хора! Забравете Съветския съюз, оставете хората в Европейския съюз! Вън от Украйна!", заявиха представителите на "Десните". Те изписаха с бели рози върху тревен венец броят на загиналите пред вратите на посолството и около него поставиха макети на самолети. "Искаме да покажем, че трябва да има истинско разследване и наказание. Не може да се мери свободата и мира с тонове консерви или кубични метра газ", каза Капон.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини