Фараж: Да се отнеме гражданството на британците, които се бият в Сирия

Британците, които се бият на страната на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, трябва да бъдат лишени от британското им гражданство, призова лидерът на Партията на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж, предаде ITV.

Фараж подчерта, че тези, които избират да се бият за идеологията на групировката, „се поставят сами ефективно без гражданство" и не трябва да им се позволява да се върнат във Великобритания.

Просто не можем да позволим ситуация, при която се завръщат екстремисти и се възползват от социалните облаги на държавата, смята той.

„Също не можем да рискуваме тези екстремисти да се върнат във Великобритания и да донесат техните идеологии и варварски практики", добави още Фараж.

Коментарите на националиста са във връзка с разпространеното от сунитски джихадисти видео, според което е екзекутиран американски журналист от мъж с британски акцент, който действа от името на „Ислямска държава".

Смята се, че Фоули е обезглавен от британски джихадист, който заплашва с още такива екзекуции на американци, ако САЩ продължат с въздушните удари в Ирак. Британски експерт по лингвистика заяви за британското радио LBC, че маскираният, който обезглави Джеймс Фоули, най-вероятно е от южната част на Великобритания, предимно Лондон, предаде „Гардиън".

Терористите заплашват да екзекутират и американския журналист Стивън Сотлоф. Според тях съдбата му зависи от следващия ход на американския президент Барак Обама.  Сотлоф бе отвлечен преди година в Северна Сирия до границата с Турция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини