Честваме 137 години от Шипченската епопея

Днес е кулминацията на националните тържества за 137-та годишнина от Шипченската епопея, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх Шипка ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България, съобщават от Инициативния комитет за провеждане на събитието.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря - проверка, която ще огласи историческия връх в 20, 45 часа.

Подвигът на героите на Шипка ще почетат с присъствието си служебният заместник- министър-председател по социална политика и служебен министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков и служебният министър на културата Мартин Иванов, информират организаторите на честването.

Участие в тържествата ще вземат дипломати, кметове, представители на държавната власт и местните администрации, политици.

Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България започна с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка.

Туристически походи от три точки потеглиха в посока легендарния връх. Тържествено ще бъде осветен новоизграденият монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години.

250 ученици от страната участват в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала към паметника.

Едно от най-очакваните събития по време на честването е възстановката на августовските боеве от 1877 година, която ще бъде представена от 250 родолюбци от клубове в страната на Националното дружество "Традиция".

Програмата включва и посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, изложби, ателие на открито за децата и открит урок по история.

Преди началото на военния церемониал е предвидена празнична програма "Надиграй ме, надсвири ме".

Преди дни стана ясно, че паметникът при връх "Шипка" ще бъде охраняван и занапред от МВР.

Шипченският проход - затворен заради честването

Пътят Габрово – Шипка - Казанлък е затворен днес заради 137-та годишнина от Шипченската епопея. През Шипченският проход не може да се преминава от 10 до 22.30 часа. Пускат се само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организирания междуградски автомобилен транспорт.

Транзитният трафик е пренасочван по Проход на Републиката- Пътуващите от Северна към Южна България минават- от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас.

За пътуващите от Южна към Северна България маршрутът е Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе. Локалният трафик и идващите от запад превозни средства са пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини