Исландският вулкан избълва лава, друг обърка полети

Исландските власти обявиха код червено след нови изригвания северно от вулкана Бардарбунга вчера, съобщи Би Би Си. Малко по-късно те го понижиха на оранжево.

Въздушното пространство между ледника Ватнайекютъл и града Акюрейри е затворено до 1524 м, което означава, че пътническите полети над страната не са забранени. По данни на метеорологичната служба изригването е станало около 0,02ч местно време. Предупреждението за опасност е обявено, след като се е образувал разлом, дълъг около 300 м. От него се излива лава в района на платото Холухраун. Не е забелязана вулканична пепел. Сеизмичната активност в района е ниска и опасност за жителите няма. Въпреки това властите са евакуирали населението още миналата седмица. Те се притеснявали, че изригванията могат да причинят топене на леда и наводнения.

Броени часове след това изригна и вулканът Тавурвур в Папуа- Нова Гвинея. Международните въздушни пътища между Сидни и Токио и Сидни и Шанхай са отменени заради облака от вулканичен прах, носещ се високо над острова. Обявена е евакуация на близките селища, а жителите на съседния град Рабаул са посъветвани да избягват излизането навън.

Тавурвур, който е един от най-активните в региона, е изригвал многократно за последните години. През 1994 г. почти напълно разрушава град Рабаул.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини