Русия пуска ваксина срещу Ебола, в САЩ тестват на хора

Русия пуска в употреба ваксина срещу Ебола. В САЩ започнаха изпитания с хора. Японски изследователи разработиха 30-минутна технология за диагностика. Руска ваксина срещу Ебола е преминала успешно тестове и може да се пусне в употреба, съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова, предаде ИТАР-ТАСС.  Очаква се одобрението на Световната здравна организация (СЗО). Вече са готови два експериментални препарата - канадският KTM-Ebola и американският Zmapp. 
Изпитанията с тях все още не са завършили и количествата са ограничени. Американската компания Johnson&Johnson работи върху своя ваксина. Британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline има готовност да пусне 10 000 дози от експериментален препарат за борба с вируса. По данни на СЗО починалите от последния взрив на вируса в Африка са над 2000 души, има 3500 потвърдени или вероятни случая в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. 
Първата ваксина срещу Ебола беше дадена в САЩ на 20 здрави хора за клинични изпитания, съобщи междувременно ДПА. Експерименталната ваксина е разработена от Националния институт по алергология и инфекциозни заболявания в Бетесда, Мериленд, и "Окаирос", швейцарско-италианска биотехнологична компания, придобита неотдавна от GlaxoSmithKline.
Ваксината преди това беше изпитана успешно с маймуни. Изпитанията с хора на възраст от 18 до 50 години ще продължат 48 седмици. Няма опасност участниците да се заразят с болестта.Японски изследователи разработили 30-минутна технология за диагностика на смъртоносния вирус, предаде АФП, цитирана от БТА.Професор Джиро Ясуда и екипа му от университета в Нагасаки твърдят, че техният метод е по-евтин и бърз, отколкото системата, която в момента се използва в Западна Африка, където инфекцията уби повече от 1500 души."Новият метод е по-лесен, отколкото сегашният и може да се използва в страни, където скъпото оборудване за тестване не е на разположение", каза Ясуда в интервю пред АФП.Методът на японските учени "усилва" гените, специфичните за Ебола, които се откриват в кръвните проби и телесни течности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини