Траур в Бургас, бедствено положение в други 5 общини

В Община Бургас днес е Ден на траур в памет на трите жертви на наводненията. Бедстващи остават 5 погранични общини от Хасковско и Старозагорско.
69-годишната Недялка Толева и 21-годишната Камелия Желязкова загинаха във водния ад на пътя Созопол-Бургас, а 27-годишният Юсуф Илязов загуби живота си край село Ново Паничерево. Вчера двете жени бяха погребани в Бургас.

Днес в общината е ден на траур в памет на жертвите. Флаговете на централния площад, както и на входа и изхода на града, ще бъдат спуснати наполовина. Всички културни прояви и събития в общината са отменени. , съобщиха Нова телевизия и bTV.

Възстановителните работи в пострадалите от пороите райони в цялата Бургаска област продължават. По предварителни прогнози щетите са за милиони левове. Няколко милиона лева ще са нужни за възстановяване на инфраструктура само в община Приморско. Мостът край село Веселие не подлежи на ремонт, а трябва да се изгради отново. Няма бедстващи хора, екипи работят по разчистването на пътища и частни домове, изчисляват се щетите.

В рибарското селище Ченгене скеле все още има наводнени къщи, а по-голямата част от инфраструктурата е унищожена. Много хора имат нужда от храна, минерална вода и топли дрехи. БЧК събира дарения да пострадалите.

Близо 80 населени места в страната са засегнати от последните наводнения. В редица общини остава бедственото положение. Водата вече се оттеглила от повечето места, на други предстои отводняване.

Бедстващи остават 5 погранични общини от Хасковско и Старозагорско. Там започва оценка на щетите по инфраструктурата, а социални работници ще описват пораженията по домовете на хората, предаде БНР.

Вчера дига на река Марица се скъса и за малко не заля село. Полицията започва проверка на обстоятелствата около наводнението в Странско. Ще бъдат разпитани арендаторите на двата язовира и ще се проверяват документите на водоемите. Техните стени също се скъсаха. Заради отнесения път отсечката Димитровград-Симеоновград е затворена.

На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Повишени са нивата на реките във водосбора на река Марица.

Прекъснато бе движението на влаковете между Стара Загора и Чирпан, но късно снощи е било възстановено.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини