Изненадите с новия безплатен албум на U2 (видео)

Ветераните от ирландската рок банда U2 влязоха в историята с най-масовото разпрострранение на безплатен албум. Техният Songs of Innocence е пуснат за свободно сваляне в  iTunes - онлайн магазина на компанията "Епъл", който има близо половин милиард потребители.

Боно и компания лично присъстваха на премиерата по време на дългоочакваното представяне на няколко нови продукта на "Епъл" във вторник в Купертино, щата Калифорния. Те изпълниха и парчето The Miracle (of Joey Ramone), което е едно от 11-те в новия албум.

Той ще бъде пуснат на 14 октомври за всички, които нямат профил в iTunes, заедно с луксозно издание, съдържащо още 4 композиции и акустични версии.

Във вторник в един и същи момент  Songs of Innocence стана достъпен в 119 държави за стотици милиони потребители. Но от компанията Nielsen SoundScan, следяща за комерсиалния успех в издателския бизнес, предупредиха, че няма да да отчитат резултатите от свалянето на албума, тъй като той се предлага безплатно.

От Billboard също казаха, че албумът ще влезе в класациите им от 14 октомври, както и че той няма да попадне в селекцията за наградите "Грами", която обхваща периода от 1 октомври 2013г до 30 септември 2014г.

Същото се случи през юли миналата година с албума Magna Carta Holy Grail на американския рапър  Jay Z, който го пусна безплатно за собствениците на телефони "Самсунг".
Също миналата година съпругата му Бийонсе изненадващо пусна онлайн нов албум, от който само за три дни се продадоха почти 830 000 копия.

Първите коментари за 13-я албум на групата - първи от 5 години насам след No Line on the Horizon, са, че начинът, по който бе направена премиерата му, оставя усещането за силен комерсиализъм и потвърждение на правилото, че в наши дни албумите са се превърнали просто в промоция на предстоящо турне. За U2 то започва догодина.
За музикалните качества също няма бляскави отзиви - коментарите са, че от ирландците се е очаквало повече, да са по-смели и в мелодиите, и в текстовете. Тук-там има някои забележителни моменти, но като цяло остава впечатлението, че искаме да чуем нещо по-директно - лично и политически - но всичко е доста по-сдържано и групата сякаш не търси нещо ново и не крачи напред, а залага на добре улегналата почва на старата слава, написа лондонският "Гардиън".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини