Митничари на съд - взимали по 400 лева рекет от шофьори

Трима митничари от ГКПП-Гюешево - Данаил Давидков, Михаил Мартинов и Красимир Петров, отиват на съд за подкупи.
Заедно с колегата им Атанас Манчев те бяха задържани при спецакция на антимафиотите в началото на юни 2013-а година. Срещу него обаче разследващите не са намерили достатъчно доказателства, предаде БНР. 

Двама превозващи шофьори, които карали товари за Македония, са свидетелствали срещу тях. Те разказали, че митничарите редовно ги рекетирали да плащат "такса" за преминаване през пункта, като мизата била от 100 лева до 400 лева в зависимост от количеството и вида на стоката, която карат, става ясно от вече изготвения обвинителен акт срещу тях на наблюдаващия прокурор Ангел Байрактарски. 

Един от тираджиите - Михаил Михайлов, споделил, че всяко забавяне на митническия пункт му коствало неустойки пред фирмата, за която работи. Често митничарите си харесвали и си вземали от стоката, която след това шофьорът трябвало да плаща от джоба си. 

При проверките митничарите се качвали с кални обувки върху стоката, хвърляли я на земята, тя се цапала и похабявала. Когато се противопоставял и недоволствал, за наказание те го карали сам да разтоварва пълния камион, а след това и да го товари отново, а това му коствало време и пари, твърди свидетелят. 

Обвинението срещу тримата митничари е по чл. 302 от НК - за подкуп. Грозят ги присъди до 10 години затвор. 

Предстои насрочване на делото в Окръжния съд - веднага след съдебната ваканция, която свършва на 15-и септември.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ар
    архиепископ спелман
    1 0
    21:23, 11 сеп 2014
    Е тоя бунак дето е писал репартажа открил амарика Че още алеко консттантинов чрез май ганю казва --да му дадът солунската митница и ще бъде царАми не е тайна че за всички управляващи митниците са дойна крава всички го зноят но си мъалчът Честа пионерска

Още новини

Последни новини