Десет хиляди полицаи ще протестират по улиците на Брюксел

По улиците на Брюксел днес се очаква да протестират 10 000 полицаи, недоволни от липсата на политически решения, свързани с тяхното ранно пенсиониране.

Предвижда се протестиращите да блокират възлови пътни участъци за два часа в най-натовареното движение в града преди обед. Полицаите са несъгласни с това, че партиите, преговарящи по съставянето на следващото правителство, не предвиждат мерки в отговор на решение на Конституционния съд, с което възрастта за пенсионирането на тази категория служители бе повишена.

Сега всички служители на белгийската полиция могат да се пенсионират на 62 години, а до решението на съда според категорията си те имаха право да излязат в пенсия, ако са навършили съответно 54 или 60 години. Партиите, които се очаква да съставят новото федерално правителство, предвиждат въвеждането на по-строги условия за пенсиониране на служителите в обществения сектор, като възнамеряват да въведат почти пълно отпадане на възможностите за предсрочно излизане в пенсия.

Най-засегнати от подобна мярка биха били полицаите и служителите на железниците, за които досега се правеше изключение и те можеха да се пенсионират, преди да са навършили 60 години.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини