През 2100 г. населението на света ще бъде близо 11 млрд. души

10,9 милиарда души ще бъде населението на Земята през 2100 година, сочат данни на ново изследване събощи The Verge. В момента жителите на планетата наброяват над 7 милиарда.

Изследването е проведено от Вашингтонския университет и ООН и е публикувано в научното издание Science. Учените посочват, че изчисленията им са направени с по-модерни статистически модели от използваните преди. Въпреки че проучването се спира на цифрата 10,9 милиарда, вероятностите се простират в по-широки граници. В публикацията се отбелязва, че има има 95 процента вероятност световното население да достигне между 9 и 13.2 милиарда до 2100 година.

По-голямата част от увеличението се очаква от Африка, чието население, според учените, ще нарасне от днешния 1 милиард до 4 милиарда до края на столетието. Това е така, тъй като семействата там все още са многобройни и средствата за контрацепция не са широко разпространени. В никой от другите континенти не се очаква такова нарастване.

Изчисленията се базират на очакванията за продължителността на живота и раждаемостта. От тези фактори зависи какви ще са тенденциите в действителност. Изследователите предполагат, че нарастването на населението би могло да се намали чрез инвестиции в семейно планиране и програми за разпространение на контрацептиви.

Бързото увеличаване на броя на жителите на Земята може да доведе до недостиг на природни ресурси, безработица, повишени нива на детска смъртност, нарастване на престъпността и инфраструктурни проблеми.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    63
    6332
    0 0
    15:30, 19 сеп 2014
    та защо си мислите ,че пуснафа вируса Ебола в Африка
  • 2
    14
    14/88
    1 -1
    22:39, 19 сеп 2014
    Не ебола ами напалм трябва да пущат в африка и ислямските държави.там освен производство на малоумни същества и клатене по пет пъти в денонощието друго съществено не се прави...
Последни новини