Младежи от ДПС изкачиха обновения скален град Перперикон

Над 200 активисти на Младежко ДПС, водени от кандидатите за народни представители Елисавета Кехайова и Байрам Байрам изкачихаПерперикон след обновяването на инфраструктурата на археологическия комплекс. Както е известно, мегалитният паметник придоби нов облик и нова визия след реализиран европейски проект „Перперикон – дом на богове и хора" на община Кърджали. Той  се състои в опазване и укрепване на археологически комплекс „Перперикон”, рехабилитация и укрепване на посетителска пешеходна мрежа, изработване на маркетингова стратегия и създаване на виртуална музейна експозиция.

Инициативата за групова екскурзия до Перперикон е на ръководството на Младежко ДПС-Кърджали с идеята младите хора да бъдат запознати с добрите практики на пореден реализиран европейски проект в региона през изминалия програмен период.

„Неслучайно през последните годиниПерперикон се утвърди като един от най-значимите културно-исторически забележителности в България. С много труд и усилия община Кърджали в рамките на финансовите си възможности успя да  популяризира и съхрани местното културно-историческо наследство“, отбеляза Елисавета Кехайова, осма в листата на ДПС и зам.-кмет на областния град. Очакванията й след реализирането на проекта са  Перперикон да стане по-достъпен и разбираем както за туристите, така и за местните хора. Тя допълни, че в тази връзка усилията на общинското ръководство са насочени към развитието на туризма, тъй като секторът е считан за един от важните на икономиката в региона.

„Щастлив съм от факта, че младите хора от ДПС водят последователна политика в региона, която може да послужи за пример на всекиго. Само по този начин и с общи усилия можем да отключим огромния туристически потенциал на региона“, заяви Байрам Байрам, кандидат за народен представител и областен лидер на Младежко ДПС. Според него, Перперикон от години изпълнява функциите на „свръхмодерен завод“, осигуряващ препитание и работа на десетки жителите от околните села Перперек, Мъдрец, Мургово, Горна крепост. По думите му твърде неправилно е политизирането на теми, свързани с инвестиране в исторически обекти след непреведените през 2011 г. от тогавашния културен министър Вежди Рашидов средства за Перперикон и Татул на общините Кърджали и Момчилград. 

Той припомни, че младежкото крило е организирало походи до различни културно-исторически забележителности, сред които Дяволския мост край Ардино, религиозния комплекс Елмалъ баба и крепостта „Устра“. Следващата дестинация пред младежите от ДПС се очертава пещерата „Утроба“ на около 20 км от Кърджали, извести Байрам Байрам.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини