САЩ и арабски държави атакуваха джихадистите в Сирия

Самолети на САЩ и партньорски държави нанесоха първите въздушни удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщи Пентагонът.
"Мога да потвърдя, че въоръжените сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от ИД в Сирия, като използват сбор от изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахок", каза в изявление преди няколко часа прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби, цитиран от световните агенции и БТА

"Като имаме предвид, че тези операции продължават, не сме в състояние да дадем допълнителни подробности в този момент", пише още в изявлението. 

Продължаващите удари на САЩ и партньорите им в Сирия може да включват около 20 цели, посочи обаче американски официален представител, пожелал анонимност. 

Арабски партньори помагат за въздушните ударипо позиции в Сирия на "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на източник от администрацията във Вашингтон. Източникът, пожелал анонимност, отказа да назове конкретно за кои държави става дума и какво е тяхното участие. 

По данни на американските медии, Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са взели участие във въздушните атаки. 

Американският официален представител уточни, че Катар изпълнява спомагателна роля във въздушните удари. 

Дамаск е бил информиран от САЩ за въздушните удари, които са проведени срещу позиции на групата „Ислямска държава” в Сирия, предаде АФП, позовавайки се на сирийското външно министерство.

Американците информираха представителя на Сирия в ООН, че ще бъдат извършени удари срещу терористичната организация „Ислямска държава” в град Рака”, заяви министерството пред сирийската държавна телевизия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини