Махмуд Абас: Израел извърши серия военни престъпления

Палестинският лидер Махмуд Абас обвини Израел, че води "война на геноцид" в Газа, която е "серия от абсолютни военни престъпления" пред очите на целия свят.
Подложен на вътрешнополитически натиск да предложи нова стратегия за създаване на палестинска държава, Махмуд Абас заяви, че ще поиска Съветът за сигурност на ООН да диктува основните правила за каквито и да било преговори с Израел, включително да определи краен срок за израелско изтегляне от палестинските земи, предаде БТА.

В реч през световните лидери в Общото събрание на ООН, палестинският лидер също така обвини Израел, че води "война на геноцид" в Газа, По думите му последната война в срещу Газа е "серия от абсолютни военни престъпления, извършени пред очите и ушите на целия свят".

Причинените разрушения са безпрецедентни за съвременноста, подчерта Абас. Макар че говореше разпалено, на моменти гневно, 30-минутната му реч беше бедна на конкретни подробности.

Въпреки прогнозите Абас не предложи свой срок за израелско изтегляне и не каза нищо за сезиране на Международния наказателен съд, като се ограничи само да заяви най-общо:

"Няма да забравим, няма да простим и няма да позволим на военнопрестъпниците да избегнат наказанието".

Думите му предизвикаха гневна реакция от САЩ. "Речта на президента Абас включваше обидни характеристики, които бяха дълбоко разочароващи и за които съжаляваме", заяви говорителката на Държавния департамент Джен Саки.

По думите й "подобни провокативни изявления са контрапродуктивни и подкопават усилията за създаване на позитивна атмосфера и за възстановяване на доверието между страните" в конфликта.

Израел заклейми речта на Абас като "подстрекателство, пълно с лъжи". Това е "поредно потвърждение, че той не иска и не може да бъде партньор за разумно дипломатическо споразумение", каза израелският външен министър Авигдор Либерман. Той също така разкритикува Абас, че се е съюзил с ислямистите от Хамас, управляващи Газа.

Абас е подложен на вътрешен натиск да прледложи нова политическа стратегия след многократните и неуспешни опити за установяване на палестинска държава чрез преговори с Израел с посредничеството на САЩ.

Преди тази му реч негови сътрудници бяха казали, че той ще поиска резолюция на Съвета за сигурност, която да постави тригодишен срок на Израел за изтегляне от палестинските територии, завзети през войната от 1967 година, и че евентуален отказ от ООН ще накара Абас да потърси членство в междунродни агенции, включително Международния наказателен съд. В речта си обаче той не спомена нито съда, нито срок за прекратяване на окупацията, като говори само за необходимостта от "конкретна времева рамка за осъществяването на тези две цели".

Съветникът му Набил Абу Рудейна бе казал пред репортери, че резолюцията вече се подготвя, но след срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери на 23 септември в Ню Йорк, палестинският лидер изрази липса на оптимизъм, че резолюцията би оцеляла при вот в Съвета за сигурност.

САЩ почти сигурно биха наложили вето, тъй като тяхната позиция е, че единственото решение на конфликта е чрез преки преговори между двете страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини