Десетки пострадали при сблъсъци в Хонконг (видео)

Над 40 демонстранти са пострадали при сблъсъци с полицията в Хонконг, където 4-и ден продължават протести срещу решението на Пекин да ограничи изборните реформи
Вчера полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите в административния район на Китай, но заради ескалиралото напрежение днес силите за борба с безредиците бяха изтеглени.

Активистите от движението Occupy Central настояват за провеждането на преки избори за ръководител на местната администрация през 2017 г. През юни бе проведен онлайн референдум по този въпрос, в който взеха участие 800 000 души. Пекин не призна референдума и заяви, че той няма сила. След това в Хонконг започнаха демонстрации с изискването за промяна на избирателната системасъобщи CNN, цитирана от "Фокус.

Вчера демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон около сградите на правителството и законодателния съвет на Хонконг, пред които протестиращи лагеруват от няколко дни.

Вижте снимки >>>

Полицията издигна барикади, за да не даде възможност на нови хора да се присъединят към лагеруващите демонстранти, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

Протестиращите блокираха голяма пътна артерия и парализираха част от центъра на града.

След като се стигна до сблъсъци и пострадали протестни лидери призоваха демонстрантите в Хонконг да се приберат по домовете си, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Ръководството на Occupy Central заяви, че главната грижа би трябвало да бъде личната безопасност на хората. Федерацията на студентите на Хонконг прикани студентите да се изтеглят поради опасения, че полицията може да използва гумени куршуми за разпръсване на тълпата.

Заради това безредиците започнаха постепенно да стихват и правителството на Хонконг заяви, че е изтеглило полицията за борба с безредиците от улиците на града. В съобщението си правителствен говорител отправи призив към оставащите протестиращи да напуснат местата на демонстрациите възможно най-бързо, за да може да се възстанови движението на обществения транспорт.

В същото време администрацията на Хонконг опроверга слуховете, че е готова да се обърне за помощ към базирания в града гарнизон на китайската армия, за да разпръсне демонстрантите.

Междувременно популярната услуга за обмен на снимки и видеоматериали Instagram е била блокирана от властите в Китай заради засилващите се в Хонконг протести, предаде Ройтерс. По данни на агенцията в местната социална мрежа Weibo, аналог на Twitter, фразата „Occupy Central” е била нанесена в „черния списък”. В тези социални мрежи потребителите са публикували доказателства, че полицаите са употребили сълзотворен газ и гумени куршуми.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини