Йордан Бакалов: Хората в цеха не са имали никакъв шанс

Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс.
Това заяви пред Нова телевизия вътрешният министър Йордан Бакалов за експлозията в бившия завод "Миджур" край село Горни Лом, при която на 1 октомври загинаха 13 мъже и две жени.
Днес България е в траур в тяхна памет.

Той обясни, че единственото, което е спасило селото от взривната вълна е било преградно съоръжение, което насочило експлозията нагоре.

По повод слуховете, че работници са разглобявали мини с метален чук, което е в противовес на безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали вътрешният министър коментира:
„Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация".

По думите на Бакалов, по време на проверка на служба КОС през септември било констатирано, че в завода има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в складовото помещение. Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата с мини, е по-малко от допустимото.

"Причините за взрива са комплексни, но бизнесът трябва да разбере, че освен да мисли за забогатяване, трябва взема и предпазни мерки, защото резултатът се видя", каза още Бакалов.Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви пред bTV, че експлозията е била изключително силна. Вчера той заедно с още трима специалисти направи оглед на района на взривилия се цех с бронирана машина тип "Пустинна котка".

"Хората са изпарени. Изчезнали са...Няма нищо. Нищо не можахме да намерим. Нищичко. И следа от човешки живот в радиус от 250-300 метра", каза Николов.

Той допълни, че екипите от следователи и лекари, които тази сутрин влизат за официални огледи във взривения цех, ще проверят абсолютно всички сгради с тайната надежда да има оцелели.

„Аз лично смятам, че става дума за човешка грешка. Дали тя се нарича небрежност или подценяване на самия процес или инструкциите, не знам. Така или иначе, ако някой можеше да прогнозира този взрив, нямаше да допусне да се работи в този завод”, подчерта главният комисар.

Здравният министър: Кадрите бяха ужасяващи

Здравният министър Мирослав Ненков е потресен от видяното след експлозията в Горни Лом.

"Кадрите бяха ужасяващи, взривът е бил изключително мощен, нямаше останки. Сега много е важна отговорността, не че ще върне загубилите живота си хора", каза министър Ненков пред БНТ.

Той допълни, че не вярва, че може да има специалист, който да е подценил опасността в барутната фабрика, където са се обзвреждали боеприпаси.

"Господ да му е на помощ, не знам как е спал тази нощ, ако има такъв човек", лаконично заключи здравният министър.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини