Два пъти отнемали лиценза на трагичния завод, съдът го връщал

Лицензът на заводът, където умряха 15 души, е бил на два пъти отнеман!

МВР са вземали тези мерки през 2007 г. и през 2010 г., вторият път с категорични аргументи, но след обжалване в съда, магистратите са връщали правото за работа.

Това стана ясно от изказване на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов пред Нова телевизия.

„Нали се сещате защо работи, защото има отнякъде подкрепа“, витиевато коментира шефът на МВР, а на настойчивите въпроси на водещия да каже кого има предвид, отвърна: „Ще се говори тогава, когато се установи. Когато се установи, господин Бакалов ще ви го каже“.

Категорично МВР през 2010 г. е дало отрицателно становище за фабриката, оттам какво повече да кажа. Не желая да коментирам действия на други институции и няма да ги коментирам.

Бакалов намекна още и за личност, която трябва да поеме персонална отговорност.

„Всеки да си поеме неговата отговорност, а не някои да се крият и се спотайват. Би трябвало някой с моето участие да се сети“, каза Бакалов, но спря дотам.

Вътрешният министър хвърли и малко повече светлина върху проверките на служба КОС за фабриката, за които още в сряда стана ясно, че са констатирани сериозни нарушения.

Според доклад на МВР от служба КОС от 11 септември в един от цеховете е имало 13 280 мини, които са се държали неправилно в котелно помещение. Те са преместени същия ден, същия час в складово помещение.

Освен това е имало много повече от количествата, които трябва да се съхраняват.

Констатирано е било също, че разстоянието между палетата, на които са мините, е по-малко от нормално допустимите.

На 24 септември е имало следваща проверка от КОС и вече е имало изрядност, призна Бакалов. На въпрос дали е възможно да става дума за изрядност само на хартия, служебният министър заяви, че се съмнява шефката на КОС само да се е разписала.

„Този, който се е подписал, носи съдебна отговорност“, напомни той.

Източник: http://www.bnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    запознат
    1 0
    16:44, 3 окт 2014
    Това с улитирането на боеприпа си е голяма далавера след наркотиците много пари се разиграват но за жялост с човешки жертви.Мръсен бизнес една част се изнася и на вън в трети страни Но това не е от сега но по напреде беше държявен както и наркотиците а сега мина всичко в чясни ръце
Последни новини