Родители протестират заради случая с Ана-Мария

Родители на деца от 4-то помощно училище протестират пред МОН в защита на 13-годишната Ана-Мария, страдаща от аутизъм. Протести има и в страната.
Семейството на момичето подаде сигнал, че е станала жертва на сексуално насилие в Помощното училище „Проф. Димитър Кацаров” в София. По случая вече има проверка от МОН, прокуратурата започна разследване.

Кристина Николаева, организатор на протеста в София, поясни пред БНР, че целта е да се изрази недоволството на родителите от подценяването на проблемите на техните деца.

"Когато чух разказа на родителите на Ана-Мария се почувствах вбесена, ужасена и обезнадеждена. Системно се неглижират хората с увреждания в България от институциите. Можеше при подаване на жалба за насилие срещу дете да се активизират институциите, а не да чакат три седмици. Когато поведението на дете, независимо дали е с увреждания, се промени рязко, има причина", коментира тя.

Николаева смята, че институциите трябва да си вършат работата навреме, а не когато назрее обществен скандал.

Според нея не е толкова трудно да се разбере кои са били мъжете, които са били в контакт с това дете, и случаят да бъде решен.

Освен в София протести има и в Перник, Пловдив, Сливен и в други градове.

"Училището на Ана-Мария е помислило първо за авторитета си, после за детето с диагноза аутизъм", заяви пред bTV Камелия Николова, директор на „Контрол по правата на детето” към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Проверка в 4-о помощно училище показала, че персоналът е подценил ситуацията.

Ръководството не е сигнализирало компетентните институции след информацията от родителите. По думите на Николова при индикация за насилие над дете педагозите са били длъжни да алармират „Социално подпомагане”.

Директорката на IV помощно училище, Агенцията за закрила на детето, 6-о РПУ и прокуратурата е трябвало да реагират до един час след получаването на жалбата, съобщи "24 часа". Това пише в правилата как се действа при насилие над дете, одобрени още през 2010 г. Всички институции в държавата са ги приели с подписването на специално споразумение.

Един час след като орган е приел сигнал, той трябва да уведоми всички останали, гласи механизмът за действие. Вместо това при случая с Ана-Мария всички институции реагираха едва на 7 октомври, на осмия ден от подаване на жалбата, след като родителите съобщиха в социалните мрежи и пред медиите.

Министерството на образованието и науката започва срещи с институции и с неправителствени организации за изготвяне на специален механизъм за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателствата над деца и ученици. От Националната мрежа за децата предложиха три основни мерки.

Вчера зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева се извини на родителите на Ана-Мария за думите си, че детето всъщност имало склонност "да се събува, съблича и заголва".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини