Путин и Ердоган обсъдиха заплахата от “Ислямска държава”

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган въпроси на двустранното сътрудничество и заплахата от радикалната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.

В съобщението на пресслужбата на Кремъл се казва, че в разговора по инициатива на турската страна двамата президенти са изявили желание за сътрудничество в областта на селското стопанство и високите технологии.
Междувременно министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви снощи, че е налице "голям напредък" в преговорите с Турция във връзка с американските планове за обучение и екипиране на умерени сирийски бунтовници, за да се противопоставят на групировката "Ислямска държава", предаде АП.

Хейгъл, който е на посещение в Чили, обяви, че е разговарял с о.р. генерал Джон Алън, специалния пратеник за региона и че и други партньори на САЩ са ангажирани в програмите за военно обучение на бунтовници.

По думите на шефа на Пентагона продължават въздушните удари по позиции на екстремистите в района на обитавания от кюрди град Кобани в Сирия. Той обаче добави, че бойците на "Ислямската държава" вече контролират околностите му и все още заплашват да го превземат.

Чък Хейгъл подчерта, че правителствените сили в Ирак изцяло контролират столицата Багдад.

Германия се опитва да убеди Турция и Иран да се включат в борбата срещу "Ислямската държава", заявява германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в публикувано вчера интервю, предаде Ройтерс.

Пред берлинския всекидневник "Тагесшпигел" Щайнмайер казва, че отдавнашните вражди в Близкия изток трябва да бъдат оставени настрана в името на създаването на единен фронт срещу радикалната групировка. Той съобщава, че ще повдигне този въпрос по време на посещението си днес в Саудитска Арабия.

"Опитваме се да убедим арабските държави, Турция и Иран, че е необходимо да действат заедно срещу "Ислямската държава", казва министърът. Щайнмайер добавя, че Берлин приканва Анкара да се противопостави на групировката "с пълната си сила".

Вчера и по-рано тази седмица десетки хиляди кюрдски имигранти демонстрираха из няколко града в Германия в подкрепа на своите сънародници в Сирия и Ирак, срещу които воюват ислямистите

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини