ГЕРБ и ДПС постигнаха съгласие по 12 от общо 18 приоритета

ГЕРБ и ДПС са постигнали съгласие по 12 приоритета за бъдещото управление, но по 6 не са постигнали пълно съвпадение. ГЕРБ не приемат подкрепата на ДПС.

"Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха диалога. Много ясно заявихме и от двете страни общите неща, които ни сближават и различията, които дават възможност за решението на ГЕРБ да не приеме подкрепата, която ДПС оказва като евентуален мандатоносител да състави правителство на малцинството", заяви Цецка Цачева на брифинг след разговорите.

Тя обясни, че и двата преговорни екипа са били съгласни, че държавата има нужда от стабилно управление, а според ГЕРБ с група от 84 депутатиняма как да се очаква такова.

Менда Стоянова от преговорния екип на ГЕРБ допълни, че при разговорите е постигнато пълно съвпадание по някои от 18-те приоритета, изведени от програмата на партията на Борисов.
"От тези 18 приоритета - по 12 от тях имаме пълно съвпадание, а по шест - принципно съвпадение с различия в детайлите, подходите и т.н.", обясни Стоянова.

Румяна Бъчварова обясни, че решението ГЕРБ да не приеме създаването на кабинет на малцинството с подкрепата на ДПС е взето заради предисторията на отношенията между двете партии.

"Въпреки сходството между политическите ни платформи, не можем да разберем защо ДПС застана на позиция да участва в една откровена анти-ГЕРБ коалиция, която направи възможно управлението на правителството "Орешарски", каза Бъчварова.

ГЕРБ са обяснили на ДПС защо са ги поканили на консултации въпреки заявената позиция, че няма да участват в управление заедно с Движението. Причината, по думите на Цачева, е позицията на ГЕРБ за необходим диалог между политическите сили.

ДПС принудени да подкрепят кабинет на малцинството

След консултациите с ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията е принудена да подкрепи правителство на малцинството заради национално отговорното им мислене, че на България не й трябват нови избори и за да има държавата шанс.

"ДПС прояви такова мислене, когато пое курс на плавен преход към политическа стабилност. Пред нас има два възможни изхода – да подкрепим кабинет на малцинството, другият избор е да отидем към нови избори”, обясни Цонев.

Той обаче бе категоричен, че ДПС няма да подкрепи правителство, в което участват националистически и ксенофобски партии.

Консултациите продължиха три часа и се проведоха в зала „Запад” на парламента.

Преговорният екип на ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова и представителите на ДПС Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев обсъждаха приоритетите пред 43-тото Народно събрание.

Вчера Лютви Местан заяви, че ДПС е готово без условия и без участие във властта да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството.

След вчерашните разговори на ГЕРБ и БСП, които се разбраха по едва 4 приоритета и стана ясно, че коалиционно правителство между тях е много малко вероятно, днес от Изпълнителното бюро на левицата оцениха позитивно поведението на своите представители, съобщиха от партийния пресцентър.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ба
    Бай Коста
    13 -1
    19:07, 14 окт 2014
    Бат Боко знае, че най-много извиват ръцете точно ДПС, че са най-лакоми и който е станал ортак с тях, не е прокопсал. Справка - БСП.
  • 2
    Sa
    sanco pansa
    5 -12
    19:56, 14 окт 2014
    bez dps ne ste za nikade.... Виж коментара
    • Мм
      ммдаа
      1 -1
      08:46, 15 окт 2014
      пък с ДПС сме за боклука в Анадола... Мерси ама няма да стане.
  • 3
    Ре
    РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
    12 -2
    21:25, 14 окт 2014
    Хубави хора,но с рязани пачи.белязани от дявола.
  • 4
    Сс
    СС
    3 -1
    22:24, 14 окт 2014
    Те фесовете и милиционерите ще се разберат в името на лапаницата, зер трябва да се избие масрафа по изборите, пък и нали и едните и другите са ненадминати по лакомия.
  • 5
    ??
    ???????????
    2 -4
    23:22, 14 окт 2014
    Tez rqzani pachi sa po chisti ot tvoqta NE rqzana Pacha ako iskah si ogoli kura dasi go vidish kolko e mrusen,i mejdu drugoto tez rqzani pachi znaqt kak da ebat maykati ili jenati sas rqzanata si pacha sravnenie sas vashta shapkosana pishka PEDERAZ.REZPROM VESEL DOM...
    • Мм
      ммдаа
      1 0
      08:56, 15 окт 2014
      нали знауш турчин какво означава на турски? Преди век в османската империя е имало различни етноси на всички тях християтите са викали гадове, в превод турци. Когато създават светската държава Турция, властимащите търсят кое е обединяващото между тях и се наричат турци. Та с какво по-точно се хвалиш гадино мръсна? С това, че баба ти и дядоти са били християни и за да спасят кожата са приели мюсюлманството ли? Или с това че си произлязъл от род който само руши и унищожава построеното от някой друг и е неспособен да го създаде сам? Винаги сте били гадове
  • 6
    Бу
    Буковец
    1 0
    19:28, 19 окт 2014
    Ето защо
  • 7
    Бу
    Буковец
    1 0
    19:33, 19 окт 2014
    Кирякова, върни статиите за джамиите в Подково и Кирково
Последни новини