Освободен е българският консул в Донецк и Луганск

Почетният консул на България в Донецк Иван Иванович Аврамов бе освободен от длъжност заради негови действия, които биха могли да уронят престижа на България.
Аврамов, който е украински гражданин, бе почетен консул със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна, съобщи пресслужбата на кабинета.

Той е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна.

Името на вече бившия ни почетен консул се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността му, допълват от пресслужбата на Министерски съвет.

Дипломати разказаха пред "24 часа", че Иван Аврамов подкрепя руските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул. Освен това е бил много близък със сваления президент Виктор Янукович.

49-годишният Иван Аврамов, който има български корени, но е украински гражданин, е на 45-о място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Той е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища. Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ.

Единственият официален съдружник на Аврамов е Юрий Иванющенко, който е включен в списъка на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Виктор Янукович.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    0 -1
    18:36, 15 окт 2014
    Tozi "simpatqga"/ako na snimkata e toi/otdavna e bil za izritvane.S vid na komunisticheski oligarh i malko smes ot chertite na balkanskiqt ni komshiq Drakula,no s komedien ottenak,kollko li ukrainska narodna krav e izpil?Tova veche bez humor.
Последни новини