The Guardian: Заплахата от тероризъм във Великобритания нараства

Няколко екстремистки атаки, организирани или инспирирани от чужбина, са били предотвратени във Великобритания, съобщи полицията на Острова, като добави, че антитерористичните дейности на органите на реда са достигнали най-високото си ниво за последните години, пише The Guardian.

Скотланд Ярд се бори с увеличаващата се радикализация чрез интернет, на фона на опасенията, че млади британци стават жертва на промиване на мозъци с материали, включващи изображения на обезглавявания, самоубийства, убийства и мъчения. Около 50 души седмично биват включвани в програми за дерадикализация, а полицията е активизирала действията си за предотвратяването на атаки до рекордното ниво след атентата от 7 юли 2005 г. в лондонското метро.

От изявлението на полицията става ясно, че от началото на годината са извършени 218 ареста по подозрение в тероризъм; повдигнати са обвинения срещу 16 души, завърнали се от Сирия; 66 души са в неизвестност, а семействата им се тревожат, че може да са заминали за Сирия; властите премахват от интернет 1000 материала седмично с незаконно съдържание, включващи видеоклипове на обезглавяване на хора и други брутални убийства, мъчения и самоубийства, като 80% от материалите са свързани с Ирак и Сирия.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини