Бейхан Мехмед:Мюсюлманският пансион в Кърджали ще продължи да работи

Бейхан Мехмед

 Мюсюлманският пансион вкв.“Възрожденци“ в Кърджали ще продължи да работи,но под егидата на Главно мюфтийство.В него курсовете по Коран ще се извършват по програма одобрена от централата на мюсюлманското вероизповедание в страната.Законът ще бъде спазен.Това заяви за Кърджали бг вести по повод решението на Окръжния съд да затвори пансиона, районният мюфтия Бейхан Мехмед.Ще припомним,че Окръжният съд прекрати в края на миналата седмица дейността на Сдружението за здравно,образователно,спортно и културно подпомагане",което изгради и стопанисва пансиона. Той подчерта,че случаят в Кърджали ще бъде обсъден от Висшия мюсюлмански съвет и той ще излезе със становище.

  Бейхан Мехмед припомни,че правителството"Близнашки" е върнало храм "Св.Александър Невски" на Светия синод.В Кърджали миряните получиха храма "Св.Йоан Предтеча",а в събота и неделно училище към него.Това много ни зарадва.Ние обаче очакваме реципрочност и към мюсюлманското вероизповедание.Очаквам да ни бъдат върнати вакъфските имоти,включително и Медресето в Кърджали,подчерта Бейхан Мехмед.

Религиозното образование е приоритет за районно мюфтийство в Кърджали. И Главно мюфтийство и Светия синод са ощетени с ограниченията върху изучаването на ислямската и християнската религии. Според нас курсовете трябва да продължат.Това е право регламентирано от Конституцията,каза още Бейхан Мехмед.

Според него е нормално религиозното обучение да е насочено и към подрастващите.С това не се спекилура,категоричен е Бейхан Мехмед.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ум
    умен съм нали
    4 -1
    17:18, 3 ное 2014
    бейханоглу,тия простотии си ги приказвай у вас,това е българия.ако не ти изнася ходи у джендема у анадола.тук е цивилизована държава,ако искаш тъмнина ходи у на майка си у гъзо,анадънму,4ервей
Последни новини