Връщат кучетата на границата с Турция

Специално обучени немски овчарки ще дават денонощни дежурства заедно с граничните полицаи на браздата с Турция.
От Граничното полицейско управление в Свиленград съобщиха, че денонощните наряди започват от следващата седмица, цитирани от местния в. "Старият мост" и "24 часа".

Включването на четириногите в патрулирането между селата Капитан Андреево и Маточина било заради засиления имигрантски натиск през последните месеци.

Кучетата са много добре подготвени да надушват нарушители и е неразумно да стоят затворени в клетките без да бъдат използвани пълноценно, допълниха от ГПУ-Свиленград.

Така немските овчарки се връщат на браздата след около 20-годишно прекъсване. Досега те бяха използвани по инцидентни поводи като преследване на нелегални, но вече службата им става регулярна.

В момента на ГКПП Капитан Андреево пък приключва изграждането на модерен кучкарник. Той е построен и оборудван по европейски стандарт, включващ дори климатична инсталация. На първо време в него ще бъдат настанени около десетина обучени кучета. Четириногите ще помагат за разкриването на нелегални пратки с оръжие, взривни вещества и др.

Досега верните помощници на граничарите обитаваха неугледен кучкарник в бившата застава край Капитан Андреево.

Преди дни вътрешният министър Йордан Бакалов предупреди, че заради пазенето на границата от нелегални бежанци се оголва сигурността във вътрешността на страната. По време на изслушване в парламента за засилващия се миграционен натиск към България той поиска от депутатите да съдействат за спешно увеличаване на щата на служителите на МВР.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини