7000 балона полетяха над Берлин (Видео)

Хиляди балони с хелий бяха пуснати в неделя вечерта в небето над Берлин под звуците на „Ода на радостта” от Бетовен и пред погледа на хиляди зрители, за да увенчаят с кулминация честванията за 25-годишнината от падането на Берлинската стена - символ на разделението между Западна и Източна Европа от времето на Студената война и „желязната завеса“.

Стотици хиляди берлинчани и гости на града се събраха при Бранденбургската врата и из целия център на германската столица, за да присъстват на пускането на 7000 светещи балона, поставени по протежението на 15 километра и следващи очертанията на стената, разделяла Берлин и цяла Германия от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 година.

„Прекланяме се пред решителността на източногерманските демонстранти, които преди 25 години са имали куража да излязат по улиците, за да поискат повече свобода“, заяви кметът на Берлин Клаус Воверайт.

Малко по-рано събралото се множество аплодира със скандирания „Горби!“ бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който е признат за един от световните лидери, направили възможно падането на стената. Публиката приветства Горбачов с викове „Горби”. Радушен прием получи и бившият лидер на Полша Лех Валенса.
Падането на Берлинската стена показа, че мечтите могат да станат реалност, заяви германският канцлер Ангела Меркел, наричайки това историческо събитие „победа на гражданското мъжество“. „Можем да променим нещата към по-добро – това е посланието на падането на стената. Това послание за надежда сега е насочено към народите в Украйна, Сирия, Ирак и навсякъде по света, където човешките права са заплашени или потъпкани”, коментира тя.

9 ноември е особена дата в историята на Германия, напомня „Дойче Веле“: на този ден през 1918 година кайзер Вилхелм Втори се отказва от престола, 20 години по-късно нацистите организират потроми над евреите в т.нар. „кристална нощ“, а през 1989 година пада берлинската стена.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини