Стив Ханке препоръчва да не взимаме нов външен заем

В никакъв случай държавата не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пред БНР професор Стив Ханке, който е известен у нас като Бащата на валутния борд.

Според него недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде попълнен от фискалния резерв. Професор Ханке заяви, че резервът е именно за критични ситуации, но след изплащането на гарантираните депозити, парите в него трябва да бъдат възстановени.

Той е категоричен, че БНБ носи вина за случилото се с КТБ. Мнението на Ханке е, че страната ни не трябва да влиза в Европейския банков надзорен механизъм, защото така ще признае, че не може да се справи със ситуацията.

Ханке смята, че отговорните български власти е трябвало отдавна да отнемат лиценза на КТБ.

"Да, те трябваше да отнемат лиценза отдавна. Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона", заяви професор Ханке.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ка
    Кауньска
    0 0
    16:11, 12 ное 2014
    Иска да каже - Ако е х...й, да ви го начука човек, ама е акъл! От Лукановото време ви го повтарям и .. не нае.б.ни и не научени! За това пък бедни и без никаква перспектива. Язък ви за командировъчните, които ми плащате толкова години! - Баламурска работа.
  • 2
    12
    123
    0 0
    17:17, 12 ное 2014
    "БНБ носи вина за случилото се с КТБ"
    Кой управлява БНБ? Г-н Искров.
Последни новини