Край на парламентарното ”номадство”

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, ще бъде "нечленуващ в ПГ народен представител" и няма да може да се присъедини към друга.
Това реши единодушно Временната парламентарна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание с приемане на текстове от проекта.

"Имаме мнозинство за това, че трябва да приключи парламентарното "номадство", каза председателят на комисията Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според приетите от комисията текстове всеки народен представител може да членува само в една парламентарна група. При напускане на група или изключване от състава й, той ще губи мястото си в постоянните комисии като представител на съответната група, в делегациите на Народното събрание и други изборни длъжности в парламента.

Минималният брой депутати за образуване на парламентарна група отново ще е 10. При по-малко депутати тя ще преустановява съществуването си.

Депутатите от преустановила съществуването си група ще стават "нечленуващи в парламентарна група народни представители" и няма да могат да бъдат приети за членове на друга.

Проектът на правилник предвижда нечленуващите в парламентарни групи депутати да не могат да образуват нови парламентарни групи.

Съществуващи парламентарни групи няма да могат да се сливат или разделят, прие още временната комисия.

В проекта е записано, че парламентарните секретари ще са осем - по един от всяка парламентарна група. Временната комисия не прие предложението на депутати от ДПС секретарите да са 16, т.е. по двама от група.

В началото на 42-то Народно събрание БСП прокара промени в Закона политическите сили, които предвиждат държавната субсидия за напусналите парламентарна група депутати да остава в групата.

В миналия парламент напуснаха няколко депутати от ГЕРБ, "Атака" и Коалиция за България. Част от тях отидоха в "България без цензура" на Николай Бареков и той ги наричаше "нашите независими депутати".

Още пък преди да бъде сформирано новото Народно събрание, Анна Баракова от ББЦ се отцепи и стана независим депутат.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини