ЕК възстанови плащанията по Околна среда

Плащанията за България по Оперативна програма "Околна среда" се възстановяват. Това съобщиха от Европейската комисия.

Официалното писмо е изпратено до българската страна на 13 ноември, съобщиха от ЕК. Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.

Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

"Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма. Плащанията към България по ОП "Околна среда" се възстановяват, което е отлична новина за българската икономика, но също така и за бъдещето на сътрудничеството между България и Европейската комисия", заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

"Възстановяването на плащанията по оперативна програма "Околна среда" е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет. Това показва, че Европейската комисия отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмен период 2007-2013", заяви вицепрезидентът на ЕК за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

В началото на 2013 г. Европейската комисия задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще.




Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини