В Световния ден на диабета: Расте броят на засегнатите от болестта деца

Д-р Пракова изнесе лекция, посветена на захарната болест

Няма статистика за броя на болните от диабет в Община Димитровград, такава се води само на национално ниво и от Здравната каса. В България от т.нар.захарна болест страдат 575 000 души. Диабетът е третото заболяване, което причинява смъртност сред българите, преди това са инфаркта и раковите заболявания.

Данните изнесе по време на лекция днес в Димитровград д-р Жулиета Пракова, която от години се занимава с лечението на захарната болест.

В Световният ден на диабета дузина възрастни хора посетиха организираното по повод 14 ноември мероприятие. Инициативата бе на местен медицински център и Асоциацията на диабетоболните в Димитровград.

Посетителите се интересуваха от симптомите на болеста, от начина на хранене и профилактиката. Застоялият живот и затлъстяването са две от съществените причини за появата на диабет. Не бива да се пренебрегва и генетичната обремененост, посочи д-р Пракова. Ако родител страда от захарна болест, много голяма е вероятността и детето да има диабет от тип 2.

Расте броят на децата, развиващи заболяването, в национален мащаб от него страдат 2 100, отчете д-р Пракова. Причините се коренят също в липсата на физическа активност, неправилно хранене и стрес.

Много е важна превенцията на болестта, заяви специалистът. Хора, които знаят, че са предразположени трябва най-малко веднъж годишно да се изследват при своя личен лекар. Минути отнема засичането на нивото на кръвна захар и холестерол с модерната техника, която се ползва днес.

Д-р Жулиета Пракова изнесе лекция

Д-р Пракова и Павлина Танева от Асоциацията на диабетоболните в Димитровград
Все повече деца развиват захарен диабет, отчете д-р Пракова

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини