Москва заплаши Париж със „сериозен” иск заради „Мистрал”-ите

До края на ноември Франция трябва да достави на Русия първия от двата поръчани кораба "Мистрал", ако иска да избегне "сериозни" искове за изплащане на неустойка
Руската поръчка за построяването на двата хеликоптероносача е на стойност 1,2 милиарда евро. Договорът бе подписан от 2011 г. Първият десантен кораб, носещ името „Владивосток”, трябваше да бъде предаден днес, а вторият „Севастопол” - догодина.

"Готвим се за различни сценарии. Ще изчакаме до края на месеца после ще представим сериозни претенции от финансов характер", заяви руски "високопоставен" източник, цитиран от РИА Новости и БТА.

Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна.

Париж официално обясни забавянето с това, че корабостроителната компания все още не е получила разрешение за износ на построения плавателен съд и обеща датата за предаване на кораба скоро да бъде определена.

В края на октомври Москва увери, че е получила покана да приеме на 14 ноември първия от двата кораба, получил името "Владивосток". В атмосфера на критики от страни членки на НАТО производителят и френското правителство незабавно отрекоха. В сряда френският министър на отбраната заяви, че "на този етап не може да се определи никаква дата за доставка" на някой от двата хеликоптероносача.

Парливият въпрос със сигурност ще се разисква между президентите на Франция и на Русия - Франсоа Оланд и Владимир Путин, които се очаква да разговарят на срещата на Г-20 в Бризбейн в събота и неделя. 

Ако Франция се реши да извърши доставката на двата кораба с твърде големи бойни и логистични възможности, "безспорно ще разтревожи с това Полша и балтийските страни, които смятат, че са изправени на първа линия срещу Русия и се страхуват да не пострадат на свой ред от нейната непредсказуемост", прогнозира агенцията. 

И обратното - анулира ли сделката, Франция рискува да се озове в трудно положение като партньор, който не спазва поетите задължения. И ще плати скъпо за това решение със съответните глоби, а държавните финанси и без това са "на червено", добавя АФП.

Путин за санкциите срещу Русия

Икономическите санкции, наложени на Русия, противоречат на приниципите на Г-20 и на международното право, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

По думите му, резервите на Русия са достатъчно големи, за да може страната да се справи с всякакви нови кризи. 

"Руската икономика е готова да се противопостави на нова вълна на кризата, като правителството разработва различни сценарии, включително и вариант със силен спад на цените на петрола", посочи той. 

Владимир Путин не изключи вероятността държавната петролна компания Роснефт да получи средства от Фонда за национално благосъстояние (ФНБ), почвайки обаче, че трябва да бъде направен пълен анализ на нуждите на концерна. Той обвини САЩ, че налагайки санкциите, са подкопали създадените от самите тях търговски институции. 

Путин определи санкциите като грешка и изрази надежда, че в крайна сметка те ще бъдат преодолени. Руският президент се надява също така инициаторите на антируските санкции да осъзнаят вредата им за международните икономически отношения и тази тема да остане в миналото, допълва ТАСС. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини