Паметник на Йоан Павел Втори е открит в Белене

Паметник на папа Йоан Павел II, който тази пролет беше обявен за светец, беше открит днес в Белене. Градът е родното място на католическия свещеник Евгений Босилков - един от четиримата български мъченици, обявени от папата за блажени при посещението му в България през 2001 г.

"Тук, в родния град на блажения Евгений Босилков, на метри от най-страшния затвор на репресивната тоталитарна власт, този монумент ще се извисява като вечен символ на вярата и доброто", заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията.

Днес в града беше отдадена почит пред паметта на Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов, Йосафат Шишков, обявени от папа Йоан Павел II за блажени, за мъченици на вярата, жертви на комунистическата власт.

Президентът: призова да се помнят историите на хората, които пред примирението избраха достойнството и бяха готови да понесат гоненията, но да не се отказват от вярата и правото си свободно да изповядват религията си.

Президентът отбеляза изключителната роля на св. папа Йоан Павел II в борбата на милиони източноевропейци за свобода и достойнство. Той припомни смелостта на папата и думите му, заявени пред тогавашното държавно ръководство в Полша: "Имам чувството, че цялата страна се е превърнала в концлагер".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини