Разследване на „златни визи“ свали вътрешния министър на Португалия

Министърът на вътрешните работи на Португалия подаде оставка в неделя покрай разследване за корупция в службата, издаваща т.нар. златни визи за чужденци, влагащи по-големи средства в имоти и икономиката на страната.

Мигел Маседо каза, че няма връзка със скандала, но се оттегля, за да не бъдат накърнени институцията и имиджа на правителството.

Медиите обаче твърдят, че той е партньор в компания, която е обект на разследване.

Главната прокуратура заяви миналата седмица, че има подозрения за корупция, злоупотреба с влияние и пране на пари.

Няколко високопоставени служители, включително ръководителят на португалската имиграционна и гранична служба, са обект на разследване. На няколко места бяха проведени обиски, включително и във вътрешното министерство.

"Искам да заявя, че административно по никакъв начин не участвам в раздаването на визи. Не нося лична отговорност за каквото и да е от разследваните действия... Подадох оставка, за да защитя правителството", каза Маседо по националната телевизия. По димуте му премиерът Педро Пасош Коелю е приел оставката.

Програмата "златна виза" действа от 2012г. и позволява постоянно пребиваване в ЕС и Шенгенското пространство на чужди граждани, които са инвестирали поне 500 000 евро в имоти. По нея бяха привлечени близо 1 милиард евро. Съседна Испания, както и някои други държави в ЕС имат подобни програми.

Досега са раздадени визи на около 1500 души - основно граждани на Китай, но също и на Русия, Бразилия, Ангола и други държави.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини