Русия изгони полски дипломати по подозрения в шпионаж

Полски дипломати бяха изгонени от Русия заради "несъвместими с техния статут дейности", обяви руското външно министерство. Това е отговор на действия на Полша.
Обикновено понятието "несъвместими дейности" се използва, когато става дума за шпионаж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Москва не уточнява нито датата, нито броя на експулсираните дипломати.

Руското външно министерство пояснява, че е предприело тази мярка в отговор на неотдавнашното изгонване на руски дипломати от Полша, заподозрени в шпионаж.
Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич определи решението на Варшава като неприятелско и напълно необосновано.

Полското решение, което не бе обявено официално, бе взето малко след ареста миналия месец на подполковник от полската армия и на полско-руски юрист, заподозрени, че работят за руското разузнаване.

"Във връзка с това руската страна прие адекватни ответни мерки и редица полски дипломати вече напуснаха територията на Русия заради дейност, която е несъвместима с техния статут", каза днес Александър Лукашевич.

Решението на Русия да експулсира полски дипломати представлява „симетричен отговор” на аналогично действие на Варшава, коментира междувременно пред медиите в Брюксел полският външен министър Гжегож Схетина, цитиран от АФП и "Фокус".

„За нас този случай е приключен”, посочи министърът.

Руски медии коментират, че шпионският скандал и взаимните експулсирания на дипломати ще засилят още повече напрежението в руско-полските отношения на фона на украинската криза, в която полските власти подкрепят действията на Киев, предаде БНР.

Вчера руски медии съобщиха също за арестуването и експулсирането на бившия латвийски дипломат Алексей Холостов, заподозрян в шпионаж.

В събота германското министерство на външните работи потвърди, че сътрудничка на германското посолство в Москва е напуснала страната по искане на руските власти.

Според "Шпигел" Русия е взела това решение в отговор на експулсирането на руски дипломат, работил в генералното консулство на Русия в Бон.

Отношенията между ЕС и Русия са напрегнати заради конфликта в Украйна.
Вчера на срещата на Г20 в Бризбейн председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви, че европейските лидери ще продължават да настояват за спазване на Минското споразумение.

Страните от ЕС смятат, че споразумението е единственият начин за справяне с кризата в Украйна, и ако Русия не започне да го спазва, то натискът над нея ще продължи, но няма да има увеличаване на санкциите срещу Москва.

На срещата на Г20 руският президент Владимир Путин бе подложен на атаки от всички лидери. Някои като Ангела Меркел и Дейвид Камерън заплашиха Русия с нови санкции.
Путин обаче заяви, че те могат да имат обратен ефект.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини